Lay- og back-bets hos Betfair

Betfair leverer til modsætning til andre betting sider en meget anderledes og interessant betting oplevelse.

Betfair tillader nemlig back- og lay-væddemål, og vi vil i denne artikel forklare hvad forskellen på de to spiltyper er, samt hvordan du anvender strategierne i praksis.

Hvis vi skulle oversætte ’back’ fra betting-branchen, vil det bedste bud være at man ’køber’ et odds. Her tror man altså på at et bet vil gå hjem, og vælger derfor at placere sine penge på det.

Et lay-bet er det helt modsatte, her ’sælger’ man nemlig et odds, da man ikke har tiltro til at det vil gå hjem.

Vi vejleder dig med denne artikel trin for trin til hvordan du kan benytte Betfairs spillebørs på en profitabel betting måde, både når du skal sælge og købe odds.

Nedenfor vil vi give en introduktion til hvordan handel med odds præcist fungerer, samt hvordan Betfair med deres spiltyper adskiller sig fra andre traditionelle bookmakere. Samtidig giver vi dig også et godt indblik i hvordan du kan blive din helt egen bookmaker, når du skal handle på Betfairs odds-børs.

For at illustrere bedst muligt vil vi gerne vise dig et eksempel. Du kan i figur 1 se et 3-vejs spil på en kamp imellem Leicester City og Manchester United. Her er det også muligt at spille på over/under og lige på.

Figur 1: 3-vejs væddemål på Leicester City – Manchester United

Hvad er et back-bet?

Lad os først og fremmest understrege at back-bets altid er markeret med en blå farve hos Betfair. Derudover så fungerer et back-set egentlig som et hvert andet normalt væddemål, hvor du placerer penge på det hold, du tror der vil vinde.

Vinder dit hold, ganges dit indskud med oddset igen – du støtter med andre ord dit hold med dit væddemål.

Se eksempel (figur 2):

Du placerer 100 kroner på en sejr til Manchester United med et odds på 1.67, og kampen vindes af Manchester United. Derfor vil du få 100 kroner x 1.67 igen, hvilket betyder at du i alt får 167 kr. udbetalt. Din profit på oddset har derfor været på 67 kr.

Figur 2: “Back” væddemål på Manchester United

Forskellen på et back-bet, og normale væddemål hos andre bookmakere, ses ved at du ikke længere spiller imod bookmakeren men imod en anden spiller, der har valgt et anderledes udfald af kampen end dig.

Som figur 1 også illustrerer, så har odds-udbyderen markeret et loft på indsatser på det specifikke odds.

Du skal huske at være opmærksom på at Betfair opkræver en provision på op til 5% af din indsats fortjeneste. Derfor vil kun 95% af dit vundne beløb blive overført til din spilkonto. Går dit bet ikke hjem, skal du naturligvis ikke betale nogen kommission til Betfair.

Figur 3: En Betfair kupon efter at du har placeret et back-bet

Hvad er et lay-bet?

Når du spiller med et lay-bet spiller du imod et specifikt udfald af en kamp. Her ’sælger’ eller fralægger du dermed et væddemål, hvoraf navnet ’lay’ også har sit udspring.

Når du agerer bookmaker, og har fundet det spil du tror på samt et odds der passer til din risiko, begynder du at tilbyde andre spillere muligheden for at placere bets på dit væddemål. Dermed ’sælger’ du faktisk spillet, hvor ’backerne’ er dem som køber spillet.

Se figur 3 for et eksempel på hvordan du kan placere dine odds i et lay-bet, samt det maksimale beløb som ’backerne’ kan placere på væddemålet.

Når du placerer et lay-bet fordobler du dine chancer for gevinst, da du kan vinde på to ud af tre mulige udfald i et tre-vejs bet. Dermed laver du nærmest en slags halvgardering af spillet. Se figur 4 for et eksempel på hvordan du kan vinde på et lay-bet, såfremt at Leicester altså vinder eller spiller uafgjort.

Du kan altid tjekke Premier Leagues kampprogram før du placerer dine væddemål, så du altid er opdateret på hvilke klubber der har de gode match-ups.

Figur 4: Eksempel på et lay-bet imod Manchester United

Lad os forestille os at du sælger et væddemål for 100 kroner til et odds på 1.68. Din kupon vil nu se ud på følgende måde (se også figur 5):

Hvis Leicester vinder: profit på 100 kroner

Hvis kampen ender uafgjort: profit på 100 kroner

Hvis Manchester United vinder: tab på 168 kroner (100 kr. x 1.68 – 100 kr. indsats = tab på 68 kr.)

Figur 5: Din skærm vil se sådan ud, når du har placeret et lay-bet hos Betfair

Vi håber at vores korte introduktion til back- og lay-bets har givet dig en bedre forståelse for hvordan spillet fungerer på disse halv-komplicerede betting-strategier.

Du kan sagtens vælge andre betting-strategier hvor du ikke spiller imod bookmakerne. Ved de store ligaer såsom Bundesligaen, Champions League og Premier League, kan du altid finde spillere som gerne vil ’købe’ eller ’sælge’ et væddemål.

Vil du gerne opleve succes med Betfairs spillebørs og betting exchange er det først og fremmest nødvendigt at investere en del energi og tid for at opnå en god forståelse for markedet.

Vi vil gerne vise dig en anden betting strategi, som kan gå hen og blive yderst indbringende i de rette hænder.

”LAYING” UAFGJORT

Vi vil først og fremmest gerne understrege at denne betting strategi ikke egner sig til nybegyndere. Man skal have en vis forståelse for betting samt den rette indsigt i den specifikke sportsgren, for at kunne benytte denne strategi til sit fulde udbytte.

Laying fungerer som følgende:
Du skal først finde en kamp, hvor du forventer en scoring i den første halvleg. Dernæst sammenligner du tidligere kampe imellem holdene, tjekker om der før hen har været tendens til mål i første halvleg, og hvilket hold der eventuelt er favorit i opgøret.

Dernæst placerer du nu et lay-bet på uafgjort, hvilket betyder at du vil vinde hvis hold A eller hold B vinder.

Herefter sælger du dit bet på uafgjort til et odds på 4.5 med et indskud på 100 kroner.

Dit scenarie vil nu se således ud:

Kampen ender uafgjort: Du taber 350 kr (100 kr. x 4.5 – 100 kr. i indsats = 350 kr.).

Hold A vinder: Du vinder 100 kr.

Hold B vinder: Du vinder 100 kr.

Det næste skridt er nu at vente på at kampen fløjtes i gang og at første mål scores. Når målet er blevet scoret, vil oddset på uafgjort stige, eksempelvis til 6.80.

Du skal nu placere dit back-bet på uafgjort, eksempelvis med et indskud på 66 kroner. Du vil nu kunne modtage en profit på dit back-bet på 384 kroner, såfremt at kampen altså ender uafgjort (66 kr. x 6.80 – 66 kr. i indsats = 384 kr.).

Vinder hold A eller hold B vil du vinde 100 kroner fra dit lay-bet, minus dit indskud på dit back-væddemål på uafgjort, som lå på 66 kroner. Dermed har du i alt opnået en profit på 34 kroner (100 kr. lay-profit – 66 kr. back-tab = 34 kr. i total profit)

Hvis kampen ender uafgjort vil du få udbetalt din back-profit minus dit tab fra lay-bettet (384 kr. Back-profit – 350 kr. Lay-tab = 34 kr. i total profit)

Odds profit – kort og godt:

Hold A vinder: 100 – 66 = 34 kroner.

Hold B vinder: 100 – 66 = 34 kroner.

Kampen ender aafgjort: -350 + 384 = 34 kroner.

Du tjener ikke altid de helt store penge på denne strategi, som vores ovenstående eksempel også illustrerer. Ikke desto mindre kan denne strategi være medvirkende til at du går hjem med plus på kontoen, da det kun er i tilfælde af et udfald på 0-0 i målscore at du vil miste hele dit indskud på 350 kroner.

For at undgå tab bør du altid minimere din risiko ved at have foretaget en grundig research på kampen før kampens start. Helt statistisk er det dog kun 6 ud af 100 fodboldkampe som ender med 0-0.

Husk at du skal placere dit back-bet på uafgjort så hurtigt som muligt efter det første mål er blevet scoret, da oddset vil være højest i sekunderne efter første mål.

Du kan derudover også minimere din risiko ved at placere småbeløb med lay-bets, da du dermed ikke risikere større tab hvis kampen skulle ende med 0-0.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *