Fodbolds påvirkning af kroppen – på godt og ondt

Al sport påvirker din krop. Sport der holdes på et fornuftigt plan, uden overdrivelse, har en gavnlig  effekt på kroppen. Al sport der udvikler sig til elitesport, har både en gavnlig effekt på kroppen,  men desværre også en negativ. 

Fodbold er en meget hård sport, når den spilles på topplan. Det er en fysisk udmattende sport og der  ses mange skader af forskellig karakter. Fodboldspillere går på pension, langt tidligere end de fleste  andre, netop fordi deres krop ikke længere kan følge med. 

I artiklen herunder kan du læse om både de positive og de negative påvirkninger som fodbold har på  din krop. Indledningsvis får du lige en lille positiv indsprøjtning, hvis du selv er nået dertil hvor du  ikke længere kan eller må, spille fodbold.

Andre måder at følge sporten, hvis du ikke længere kan udøve den

Heldigvis betyder det ikke at du aldrig mere kan nærme dig fodbold, hvis lægen eller din egen krop  har sagt stop. Der er flere måder at nyde sporten på, end ved direkte selv at deltage. Se sport i tv og gå til live kampe. Selv om du ikke længere selv kan, eller må, spille, er der ingen  der forbyder dig at investere i et sæsonkort og gå til alle de kampe du har lyst til. Alternativt er der  også altid fodbold i tv, som du kan se.

Sportsnyheder er der også mange af. Der er heller ingen der forbyder dig at se og læse  sportsnyhederne og ad den vej holde dig opdateret om sporten. Sports betting er også en mulighed. Alle betting sider uden dansk licens, og for så vidt også de  danske, med licens, tilbyder dig timevis af god underholdning i sportens verden. Holdsport betting  og gambling hænger uløseligt sammen og kan være en oplagt mulighed, for stadig at have kontakt  til fodbolden. 

​​

Den negative påvirkning af kroppen

Fodbold på højt plan har en pris. Kroppen betaler prisen. Det handler både om sportsskader og om  den generelle nedslidning der sker på kroppen. Derudover er der også andre afsavn, som måske i  højere grad har en psykisk påvirkning, end en fysisk.

  • Sportsskader. At ordet overhovedet findes, siger lidt om hvor udbredt det er. Konsekvensen  af fodbold på højt plan er sportsskader. De kan ikke undgås. De sker både i kampens hede, i  kontakten med andre spillere og under selve træningen.
  • Gentagende sportsskader. Sportsskader er ikke enkeltstående. På et eller andet tidspunkt i  karrieren, vil der begynde at opstå sportsskader. Når de først er begyndt at opstå og at  gentage sig, er det et tegn på at kroppen er i gang med en alvorlig nedslidning.  
  • Nedslidning af kroppen. For at spille fodbold på højt plan, er daglig træning, i mange timer  en nødvendighed. Selv om fodbold ikke involvere tunge løft og slemme træk, så er det  alligevel en daglig udmattelse af kroppen. Alle kroppens resurser bliver dagligt brugt op. Det kan kroppen godt holde til i en årrække. Men, hen af vejen vil den blive slidt. En direkte  nedslidning af kroppen, på linje med en murearbejders nedslidning, ses desværre ofte og i en  ung alder.
  • Andre afsavn. Ud over at fodbold kræver alle dine resurser, så kommer den også med  strenge regler og forbud. Al den tid du spiller fodbold på topplan, er der forbud mod en lang  række af livets glæder. Det betyder muligvis ikke noget for fysikken, men det kan sagtens  have en psykisk påvirkning. Fysik og psyke hænger sammen. Har du smerter som er fysiske,  bliver du automatisk i dårligt humør. Omvendt kan afsavn og tab, der mest påvirker psykisk,  påvirke kroppen, i form af uoplagthed, tab af koncentration og virkelyst. Derfor er disse  øvrige afsavn, vigtige at have in mente, når talen falder på de negative påvirkninger.

Sportsskaderne i fodbold 

Langt størstedelen af de skader der opstår i fodbold sker på den underste del af kroppen. Lår, knæ  og skinneben er de absolut mest udsatte og der skaderne oftest ses. De alvorlige skader sker også  oftest på lår, knæ og skinneben.

Hovedet er heldigvis ikke så udsat som benene og hofterne. Der forekommer skader på hovedet, og  ind i mellem er det også alvorlige skader. Men, langt de fleste skader er på ben og hofter, også de  alvorlige. 

Desværre er det sådan, inden for al elitesport, at en skade sjældent kommer alene. Når skaderne  begynder at opstå, er det ofte et tegn på at kroppen er ved at svækkes generelt. Skader kommer ofte igen samme sted. Også selv om en skade får den korrekte behandling og  rigeligt med hvile, så sker det tit, at en skade gentager sig, på nøjagtigt samme sted.

Den positive påvirkning på kroppen

Dyrker du fodbold som motion, er der stort set kun positiv påvirkning af din krop. Som motion og  uden overdrivelse, kan fodbold give dig en bedre livskvalitet. Du får både bedre vejrtrækning, bedre  udholdenhed, en stærkere krop og et bedre immunforsvar.

  • Bedre vejrtrækning. Måden du trækker vejret på er ikke ligegyldig. Er du meget  stillesiddende vil du have tilbøjelighed til, kun at trække vejret overfladisk. Overfladisk  vejrtrækning forsyner din krop med den absolut mindste mængde af ilt, som den har brug  for. Når du dyrker sport og bliver forpustet, kommer du automatisk til at trække vejret, helt  ned i lungerne. Derved får din krop meget mere ilt ud i alle dele af blodet og hele kroppen.
  • Bedre udholdenhed. Sport giver dig udholdenhed. En stillesiddende krop bliver træt og  svag. En krop der er i bevægelse og som bliver en smule udfordret, opbygger styrke og  udholdenhed.
  • Din krop bliver stærk. Fodbold består af en lang række bevægelser, som tilsammen giver din  krop styrke. Du bliver simpelthen stærkere af at udøve sport.
  • Din sundhed er bedre når du dyrker sport. Generelt afhænger din sundhed af tre ting. Søvn,  kost og motion. God søvn kommer af sig selv, hvis du lever et aktivt liv. Kosten bør du  tilpasse, så den giver dig energi til hele dit virke. Motion giver dig velvære, ordentlig  vejrtrækning, styrke, udholdenhed, og et bedre immunforsvar.
Tags: No tags

Comments are closed.